W skrócie
Placki rabarbarowe w stylu racuchów to propozycja, która z pewnością zadowoli zarówno miłośników klasycznych przepisów, jak i tych, którzy szukają czegoś nieco bardziej nietypowego. Proponuję ci zrobić nieco zdrowszą wersję przysmaku niż klasyczne racuchy. Robię je z niewielką ilością cukru, suszonych drożdżach i z podsmażonym rabarbarem. Placki rabarbarowe to idealna propozycja na letnie śniadanie lub lekki deser. Rabarbar, ze swoją charakterystyczną kwaskowatością, świetnie komponuje się z delikatnym, puszystym ciastem, tworząc niezwykłą całość.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania placków rabarbarowych
Placki rabarbarowe – prosty przepis na drożdżach
Liczba porcji: 15-20 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 160 g mąki pszennej typ 450,
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 250 ml mleka,
- 2 łodygi rabarbaru,
- 10 g suszonych drożdży,
- 2 jajka,
- 10 g cukru,
- 1 łyżeczka masła do smażenia rabarbaru,
- 50 ml oleju do smażenia.
Do dekoracji:
- 1 łyżeczka cukru pudru
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić placki rabarbarowe?
Sposób przygotowania:
- Obie rodzaje mąki odmierz i przesiej mąkę pszenną typ 450. Połącz ze sobą.
- W kubku rozmieszaj suszone drożdże z mlekiem i cukrem do momentu uzyskania jednolitego płynu.
- Mleko z drożdżami wlej do miski z mąkami i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 20 minut wyrośnięcia.
- W tym czasie rabarbar pokrój na 2-cm kawałki. Możesz go obrać, jeśli rabarbar jest twardy.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło i smaż pokrojony rabarbar przez minutę.
- Do wyrośniętego rozczyny dodaj rozmieszane 2 jajka i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Najlepiej do piekarnika z włączoną lampką . To zapewni równą temperaturę przez cały czas wyrastania.
- Po tym czasie dodaj podsmażony rabarbar i wymieszaj z ciastem drożdżowym.
- Rozgrzej olej na patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika.
- Łyżką maczaną w oleju nakładaj porcję ciasta na gorący olej i smaż przez 2 minuty z obu stron.
- Placki rabarbarowe wyrastają tak jak racuchy lub pączki podczas smażenia.
- Dlatego nie nakładaj zbyt dużej porcji ciasta na raz, aby placki się nie połączyły w trakcie smażenia.
- Rumiane placki z rabarbarem wykładaj na deskę do krojenia wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Sposób podania placków rabarbarowych
Takie połączenie smaków możesz podawać na ciepło, prosto z patelni, lub na zimno po przestudzeniu. Domowe placki rabarbarowe podaję z łyżką jogurtu greckiego. Jeśli masz ochotę, możesz dodać gałkę lodów waniliowych, udekorować bitą śmietaną albo polać podgrzanym dżem z czerwonych owoców.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?