Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych...
fot. tookapic/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Kiełki jako źródło zatruć pokarmowych

Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych związków, ale produkt ten należy do najbardziej nietrwałych – właściwie powinno się spożywać je w ciągu 2-3 dni od otrzymania. Trudno zadbać o to, kupując ten produkt w sklepie. Dlatego zawartość opakowania należy dokładnie obejrzeć i zużyć w całości najlepiej tego samego dnia.

W razie wątpliwości kiełki warto poddać obróbce kulinarnej, np. dodając do dania przyrządzanego na patelni. A najbezpieczniej hodować je w odpowiednich warunkach w domu.

Zobacz również

Uczeń "Rolnika" w finale XLVII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 2024!

Uczeń "Rolnika" w finale XLVII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 2024!

Noc sów w Tarnobrzegu. Będzie wyjątkowe spotkanie i pokaz

Noc sów w Tarnobrzegu. Będzie wyjątkowe spotkanie i pokaz

Polecamy

Ta choroba może uderzyć jesienią. Atakuje już naszych sąsiadów

Ta choroba może uderzyć jesienią. Atakuje już naszych sąsiadów

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Geocaching: obudź w sobie żyłkę poszukiwacza skarbów!

Geocaching: obudź w sobie żyłkę poszukiwacza skarbów!