Salmonella enteritidis, której bakterie wywołują zapalenie jelita cienkiego i grubego jest w Polsce najczęstszą przyczyną bakteryjnych zatruć pokarmowych.Objawy występują zwykle po 18-24 godzinach od zakażenia, do którego może dojść przez żywność zanieczyszoną odchodami zakażonych zwierząt, przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja,mięso,mleko), od zakażonych zwierząt i ludzi wydalających pałeczki z kałem,zarówno chorych,jak i zdrowych (nosiciel).
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?