MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszone ogórki to najpopularniejszy w Polsce rodzaj...
fot. belchonock/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki to najpopularniejszy w Polsce rodzaj kiszonki, choć tak naprawdę fermentacji można poddawać wszystkie rodzaje warzyw, przy czym największe trudności sprawia zwykle bogata w antybakteryjne związki cebula. Kiszone ogórki są dostępne praktycznie przez cały rok, choć nie wszystkie mogą być równie zdrowe. Właściwości probiotycznych nie wykażą te pasteryzowane w słoiku; w pełni korzystnego działania nie można spodziewać się także po tych z dodatkiem konserwantów (warto czytać skład na opakowaniach) oraz podrobionych. Te ostatnie, często nazywane przez producentów kwaszonymi, choć z technologicznego punktu widzenia kiszenie i kwaszenie to nazwa tego samego procesu, to ogórki z dodatkiem kwasu octowego. Bliżej im więc do tych konserwowych. Ogórki kiszone można łatwo przygotować w sezonie we własnej kuchni – potrzebna jest tylko solanka, przyprawy i inne dodatki aromatyzujące, a przy okazji zwalczające niepożądane bakterie. W tej roli stosuje się czosnek, koper, korzeń bądź liście chrzanu czy porzeczki. Jako starter dodaje się sok lub zalewę z kiszonki, nieco niepasteryzowanego żuru czy skórkę z prawdziwego chleba na zakwasie.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek na autostradzie A2. Nie żyje motocyklista...

Śmiertelny wypadek na autostradzie A2. Nie żyje motocyklista...

Mężczyzna stracił 1,5 tysiąca złotych po tym, jak udostępnił swój kod blik

Mężczyzna stracił 1,5 tysiąca złotych po tym, jak udostępnił swój kod blik

Polecamy

Awaria akumulatora. To teraz największy problem kierowców!

Awaria akumulatora. To teraz największy problem kierowców!

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal