Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrz Karpia 2023 wyłoniony. Kucharze pokazali, jak przyrządzić kultową rybę. Jakie danie zwyciężyło? WIDEO, ZDJĘCIA

Adrianna Szurman; Tomasz Pawlak
Wideo
od 7 lat
Karp to kultowa, polska ryba, choć wielu Polaków sięga po nią wyłącznie w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Jest jednak miejsce, gdzie potrawy z karpia królują cały rok. To oczywiście Dolina Baryczy. Bo właśnie tam mieszczą się jedne z największych w Europie stawów hodowlanych - Stawy Milickie. A wokół nich znaleźć można mnóstwo restauratorów i kucharzy, którzy przygotowują i serwują karpia na setki sposobów. Najlepsi startują w corocznym konkursie Mistrz Karpia. Właśnie wyłoniono kolejnych wirtuozów przyrządzania tej ryby!

W Restauracji i Pensjonacie "Hubertówka" w Miliczu odbył się konkurs kulinarny Mistrz Karpia 2023

Mistrz karpia to prestiżowy konkurs organizowany od kilkunastu lat. Bazuje na rybach słodkowodnych pochodzących z Doliny Baryczy. Jak mówią miejscowi, ryb wyjątkowych, bo hodowanych tradycyjną 3-letnią metodą. Smakosze właśnie w tym procesie upatrują wyjątkowego smaku milickich ryb.

Jak zawsze poprzeczka została ostawiona wysoko, a sam poziom był bardzo wyrównany. W konkursie wzięło udział 8 restauracji, serwując dania z Kolacji rybnych - Ryba do syta, organizowanych w ramach Dni Karpia 2023.

Restauracje, które wzięły udział w konkursie:

  • Zajazd Głowaczówka
  • Restauracja Nadbaryczna
  • Restauracja Karadmon
  • Restauracja LIDO
  • Restauracja Górecznik
  • Restauracja Trzcieliny
  • Gospoda 8 Ryb
  • Zajazd "U Bartka"

Dania przygotowane przez restauracje oceniało jury w składzie:
Barbara Jakimowicz-Klein (dziennikarka kulinarna)
Agnieszka Hajbura-Michałowska (dyrektor operacyjny RS Food)
Grzegorz Pomietło (szef kuchni Art Hotelu)
Jakub Roszuk (prezes zarządu "Grupa Rybacka Opolszczyzna")
Kamil Klekowski (szef kuchni edukator kulinarny)

Znawcy sztuki przyrządzania ryb wyłonili w tym roku aż trzech zwycięzców w kategoriach:

Kategoria I. Potrawa z KARPIA z menu Kolacji Rybnej - Ryba do syta 2023

Zwyciężyły: Restauracja Pensjonat Lido Antonin z daniem Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem
ex aequo Karczma Górecznik z daniem Krem chrzanowy / karp wędzony z Doliny Baryczy /
chips z topinamburu

Kategoria II. Potrawa z innych ryb słodkowodnych ze stawów wygrana potrawa z Kolacji Rybnej - Ryba do syta 2023

Zwyciężyła Gospoda 8 Ryb (Stawy Milickie SA) z daniem Sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykową oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem

Brzmi pysznie i tak smakuje. Więcej zobaczycie w materiale wideo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Mistrz Karpia 2023 wyłoniony. Kucharze pokazali, jak przyrządzić kultową rybę. Jakie danie zwyciężyło? WIDEO, ZDJĘCIA - Wrocław Nasze Miasto

Wróć na trzebnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto