MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Osoby cierpiące na tymczasowe i przewlekłe choroby układu...
fot. bestyy38/123RF

Kto nie powinien jeść grzybów? Osobom z tymi schorzeniami mogą zaszkodzić jesienne dary lasu. Uwaga na seniorów i dzieci!

Osoby z chorobami układu pokarmowego

Osoby cierpiące na tymczasowe i przewlekłe choroby układu pokarmowego nie powinny włączać grzybów do swojej diety, ponieważ ze względu na dużą zawartość chityny są one ciężkostrawne. Grzyby zawierają także rafinozę, która wpływa na wydzielanie gazów w jelitach.

Aby grzyby mniej obciążały układ pokarmowy, można dodać do nich przyprawy, takie jak majeranek czy tymianek, które ułatwiają ich trawienie. Warto także zrezygnować ze smażenia grzybów i dodawania do nich tłustych dodatków, takich jak śmietana.

Grzybów w zalewie octowej powinny unikać osoby ze skłonnością do podrażnień błony śluzowej żołądka i refluksem, a także z wrzodami żołądka i dwunastnicy, z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Zobacz również

Wypadek z udziałem ambulansu w Krakowie

Wypadek z udziałem ambulansu w Krakowie

Koszykarski Trefl rozpoczyna półfinały ze Śląskiem

NOWE
Koszykarski Trefl rozpoczyna półfinały ze Śląskiem

Polecamy

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków